Ingrediënten: gedroogd sea moss* (Mastocarpus stellatus) *Van biologische oorsprong
Herkomst: Sea moss wordt met de hand geoogst in zijn natuurlijke omgeving aan de kust van Galicië (Golf van Biskaje en Portugese Wateren).
Sea moss heeft een sponzige structuur, met vertakte bladeren en een smalle gekrulde of gedraaide vorm. Sea moss is een klein rood zeewier dat bij verhitting groen wordt. Het heeft een knapperige structuur en is goed vergelijkbaar met Iers mos. Het wordt ook wel "vals Iers mos" genoemd.
Wist u dat sea moss fantastische eigenschappen heeft? Het bevat namelijk 15 van de 18 essentiële mineralen die we als mens nodig hebben.
Sea Moss is bovendien:
# Laag in vet
# Suikervrij
# Vezelrijk
# Bron van proteïne
Smaak: Zout en zwavelachtig met een hartige schaaldieraroma. Zonder bereiding is het wier vrij hard.
Gebruik: Hoewel we Sea moss kennen voor het maken van onder andere pudding heeft het een groot scala aan toepassingen, waarvan de belangrijkste eigenschap het binden van vloeistof is. In sauzen, jams, gelei en desserts werkt het als verdikkingsmiddel en stabilisator. Maar het wordt ook rauw gebruikt in bijvoorbeeld salades en meegekookt in pasteien, quiches en stoofschotels. Je kunt het verwerken in cakes of (hartige) taarten als vervanging van eieren of ander bindmiddel. Sea moss gefrituurd is niet alleen lekker, maar ook als decoratie een aanvulling op je gerecht. Zelfs super gezonde snoepjes kun je maken met dit kostelijke wier.
Het de zit boordevol mineralen en antioxidanten. Het is rijk aan eiwit, jodium, ijzer, natrium, fosfor, magnesium, calcium, koper, zwavel, vitamine A, en carrageen. Het werkt ontgiftend, stimuleert de stofwisseling, verlicht een zere keel en hoest, helpt tegen spijsverteringsklachten, reguleert de bloedsuiker, vermindert ontstekingen, herstelt libido, lost vastzittende slijm op, helpt tegen insectenbeten en huiduitslag.
Vanwege het hoge aantal mineralen en antioxidanten wordt er van Sea Moss een gel gemaakt om thee mee te zetten of om te gebruiken in een smoothie, shake en soep. Maar vooral ook als huidverzorging: als masker op je gezicht en/of haar, om mee te scrubben (het verwijdert dode huidcellen). Het werkt verstevigend, hydraterend, verzachtend, versterkt haar, huid en nagels, anti-verouderingsmiddel. De gelei kun je enkele weken in de koelkast bewaren.
Lees meer over sea moss (en Iers mos) in ons blog op www.yourwell.nl
Recept: Sea moss gel .
Neem ongeveer 25 gram Sea Moss (Mastocarpus) en laat het 15 minuten weken. Het zet dan helemaal uit. Spoel het daarna goed af onder de kraan. Haal harde stukjes of lelijke stukjes er tussen uit. Doe het zeewier in pan en voeg een liter gekookt water toe. Hou het ongeveer 2 minuten tegen de kook aan en laat 2 minuten doorkoken. Haal het van het vuur en blendeer het geheel. Voor een mooie gladde gel kunt je er voor kiezen het geheel te zeven. Voor een extra vitamine boost, smaak en geur kan je citroensap/sinaasappelsap toevoegen. Schenk het in een af sluitbare pot en zet het in de koelkast. Het dikt dan nog iets meer in. Mocht je een dikkere gel willen, gebruik dan meer zeewier en/of minder water. Bovenstaande verhouding maakt lekker gelly maar nog wel vloeibaar
Tip: Je kunt ook gel maken van Iers mos.
Iers mos laat zich wat makkelijker verwerken tot een gel en hoef je in sommige gevallen alleen te weken, hoewel de poedervariant beter werkt als de kook erover is gegaan. Het poeder zakt naar de bodem wanneer je het aan een glas water toevoeg. Mastocarpus stellatus moet gekookt worden om te binden.
Algemeen: Bij dagelijks gebruik is de aanbevolen maximale hoeveelheid ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag
AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN
Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘tenminste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat.
Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering.
GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE PER 100 gram Energie 184 kcal / 756 kJ Vetten
waarvan verzadigd
<0,5 g
,<0,1 g
Koolhydraten
waarvan suikers
3 g
0 g
Vezels 52 g Eiwitten 16 g Zout 6,5 g