opc_loader

Menu

Kombu vlokken BIO 100 g

Artikelnr: 1661

Kombu is een bruin zeewier met lang gerekte, dikke bladen en een umami intense smaak, o.a. voor het maken van bouillons. 

9,95 8,95
U bespaart: 10%
  •  Grootste assortiment Europees zeewier
  • ​ Biologisch gecertificeerd
  • ​ Gratis verzending vanaf 35,- in NL
  • ​ Levering in de hele EU

Ingredienten: gedroogd zeewier* (kombu/Laminaria Ochroleuca) *van biologische oorsprong.

Herkomst: Spanje

Laminaria, dat ‘dun blad’ betekent in het Latijn, kent bijna 300 soorten, waaronder kombu. Deze zeewieren zijn olijfbruin van kleur en kunnen zeer verschillend zijn van structuur en aantal bladeren. Sommigen hebben een enkel, breed blad, anderen hebben meerdere bladeren, sommigen zijn smal en buigzaam, anderen zijn weer omvangrijk en bijna leerachtig. 

Wist je dat kombu voor het eerst vermeld werd in het Nihonshoki (de Kronieken van Japan) in 797.  Kombu werd waarschijnlijk al eerder gebruikt maar omdat het redelijk snel verteert zijn er geen overblijfselen gevonden. Rond 1400 werd een nieuwe droogtechniek ontdekt; het zeewier kon langer dan een paar dagen worden bewaard en werd een belangrijk export product van de Japanse Tohoku regio. Met de kolonisatie en toegenomen scheepvaartmogelijkheden verspreidde het gebruik van kombu zich over heel Japan. Sinds deze tijd (1800) werd kombu populair in de traditionele keuken van Okinawa. Nog steeds is de consumptie van kombu per huishouden in Okinawa het hoogst van alle prefecturen in Japan. In de twintigste eeuw wordt een manier gevonden om kombu te telen en wordt het goedkoper en makkelijker verkrijgbaar.

Wist je ook dat kombu zeewier kan helpen bij het verminderen van winderigheid? Kombu zeewier is rijk aan een natuurlijke suiker genaamd oligosaccharide, dat niet door het menselijke spijsverteringsstelsel kan worden afgebroken. Hierdoor passeert het grotendeels onverteerd naar de dikke darm, waar het fungeert als voedselbron voor gunstige darmbacteriën.Deze gunstige bacteriën fermenteren de oligosacchariden en produceren korteketenvetzuren, zoals butyraat. Korteketenvetzuren hebben verschillende voordelen, waaronder het bevorderen van een gezonde darmflora, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de darmgezondheid. Bovendien bevat Kombu zeewier ook enzymen die kunnen helpen bij het afbreken van bepaalde complexe koolhydraten die winderigheid kunnen veroorzaken, zoals raffinose en stachyose. Door deze koolhydraten af te breken voordat ze de dikke darm bereiken, kan Kombu zeewier helpen bij het verminderen van de gasproductie en winderigheid.

Smaak: Natuurlijke smaakversterker, met een karakteristieke, vleesachtige smaak. Geroosterd smaakt het naar bacon. Zoet en zilt.

Gebruik: Alle kelp/kombu wieren moeten gekookt worden voor gebruik. Laat  de vlokken 20-30 minuten in warm water wellen, of kook de vlokken tot ze volledig opgelost zijn in het gerecht waarin het zeewier is verwerkt. Gebruik de kombu gedroogd, vers, bevroren, geroosterd, in de pan gebakken, ingemaakt, gekookt, gewokt, gemarineerd of gekonfijt. Gebruik het bij vlees, of als een wrap voor vis wanneer je deze in de oven bakt of in een stoompan klaarmaakt. Gebruik kombu in soep en sauzen, of voeg het toe aan het kookvocht van je groenten, rijst en granen. Wanneer je kombu meekookt met je peulvruchten zorgt dat voor een snellere garing en een betere vertering. Ook lekker als thee.

De aanbevolen dosering voor 1 liter is 1 gram gedroogde kombu. 

Rijk aan jodium, calcium, kalium, magnesium, ijzer, natrium, chroom, eiwit, mannitol, fosfor, alginaat, fucoidan, laminarin, caroteen, germanium, fytohormonen, en de vitaminen A, C, D, E, K en B complex.

Recept: Kombu

Algemeen: Bij dagelijks gebruik is de aanbevolen maximale dosering ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag.

AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN

Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘tenminste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. 

Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering.

VOEDINGSWAARDEN

PER 100 G

Energie (kj / kcal)

745 / 179

Vetten (g)

0,5

     waarvan verzadigde vetzuren (g)    

0,1

Koolhydraten (g)

18

     waarvan suikers (g)

0

Vezels (g)

34

Eiwitten (g)

9,2

Zout (g)

5,1

Een veelgestelde vraag: Kan kombu zeewier winderigheid helpen voorkomen?

Ja, kombu zeewier kan helpen bij het verminderen van winderigheid. Kombu zeewier is rijk aan een natuurlijke suiker genaamd oligosaccharide, dat niet door het menselijke spijsverteringsstelsel kan worden afgebroken. Hierdoor passeert het grotendeels onverteerd naar de dikke darm, waar het fungeert als voedselbron voor gunstige darmbacteriën.

Deze gunstige bacteriën fermenteren de oligosacchariden en produceren korteketenvetzuren, zoals butyraat. Korteketenvetzuren hebben verschillende voordelen, waaronder het bevorderen van een gezonde darmflora, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de darmgezondheid.

Bovendien bevat kombu zeewier ook enzymen die kunnen helpen bij het afbreken van bepaalde complexe koolhydraten die winderigheid kunnen veroorzaken, zoals raffinose en stachyose. Door deze koolhydraten af te breken voordat ze de dikke darm bereiken, kan kombu zeewier helpen bij het verminderen van de gasproductie en winderigheid.

Het is echter belangrijk op te merken dat de reactie op voedsel varieert van persoon tot persoon, dus hoewel kombu zeewier winderigheid kan helpen voorkomen bij sommige mensen, kan het bij anderen mogelijk niet hetzelfde effect hebben. Het is altijd verstandig om naar je eigen lichaam te luisteren en te kijken hoe het reageert op verschillende voedingsmiddelen.

Bron: ChatGPT

Kombu vlokken BIO 100 g heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Review plaatsen
Kombu vlokken BIO 100 g
Review plaatsen

Meest recente reviews

Alternatieve artikelen voor Kombu vlokken BIO 100 g

Laatst bekeken items