Biologisch Iers sea moss, ook wel carrageen of Iers mos genoemd, is op vele manieren te gebruiken. Het wordt ook wel zeemos genoemd.
Ingredienten: 100% zeewier: Iers sea moss (Chondrus crispus/Iers mos/carrageen)* *van biologische oorsprong.
Herkomst: Ierland
Iers sea moss is een superfood boordevol mineralen en antioxidanten. Het is rijk aan eiwit, jodium, ijzer, natrium, fosfor, magnesium, calcium, koper, zwavel, vitamine A, C en carrageen. In totaal bevat het maar liefst 92 van de 102 mineralen die in het menselijk lichaam actief zijn en daarvan zijn er 15 van de 18 essentiële mineralen,
Smaak: milde schaaldierensmaak
Meer informatie over Iers sea moss vind je bij dr. Sebi ; Wat is Sea moss?
Of anders bij Dr Jetske Ultee over huidverzorging
Gebruiksaanwijzing: Voeg toe aan salades, eiergerechten, soep en purees Of maak er een gel van (zie recept).
Iers sea moss is ook zeer geschikt als bindmiddel voor soepen en sauzen of taarten, maar tevens, in gelvorm, als gezichts- en haarmasker om de huid te hydrateren
Recept: Gel maken van Iers sea moss
KOKEN
Neem 25 gram Sea moss
Doe het in een vergiet en spoel goed het af onder de kraan. Het is mooi schoon zeewier, maar toch even kijken naar harde of lelijke stukjes en haal die eruit.
Doe het in een pan en laat het 15 minuten weken in 500 tot 600 ml schoon water. Het neemt dan toe in volume. Breng het, al roerende, aan de kook en laat het heel even zachtjes pruttelen.
Blendeer het net zolang tot dat je een mooie gladde gel hebt. (Liefst met een staafmixer)
Doe het in een afsluitbare pot en laat het afkoelen en zet het daarna in de koelkast. Het zal dan nog iets meer indikken. Je kan het ook invriezen. Niet langer houdbaar dan 10 dagen in de koelkast.
Mocht je de gel te dik vinden dan kan je er tijdens het blenden nog water maar bijvoorbeeld ook citroen- en/of sinaasappelsap aan toevoegen voor een extra vitaminen boost.
OPWARMEN
Wil je het Sea moss niet aan de kook brengen dan kan je er ook voor kiezen om het, na het weken, op te warmen tot 30°/40°C (2 tot 3 minuten op halfhoog vuur) en daarna goed te blenden.
WEKEN
Wanneer je er voor kiest om het niet te koken of verwarmen, laat het dan na het wassen van het zeewier 2 á 3 uur weken(langer mag ook.) Blend het dan goed. Het liefst met een staafmixer. Zet het voor 2 á 3 uur in de ijskast. Blend opnieuw goed en laat het een nachtje verder indikken. De volgende ochtend heb je een volwaardige gel.
Het algemeen advies is dat je ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag mag binnen krijgen, bij dagelijks gebruik. Dus of je de gel nu maakt met een liter water of met 500 ml, je mag de gel die je maakt van 25 gram Sea moss, binnen 5 dagen mag consumeren!
Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram
Energie: 686 kJ / 167 kcal
Vetten: 0,4 g
waarvan verzadigd: 0,3 g
Koolhydraten: 53 g
waarvan suikers: <0,1 g
Eiwit: 9,18 g
Zout: 1,94 g