“Er moet wel iets raadselachtig heiligs zijn aan zout. Het zit in onze tranen en in de zee.”
– Khalil Gibran, Libanees-Amerikaanse dichter
Ingrediënten: 100% zeezout.
Herkomst: Het grijze Keltisch zeezout wordt op ambachtelijke wijze en met de hand in de zoutmoerassen van Guérande (Bretagne) gewonnen.
Gebruik: Dit zeer mineraalrijke Keltische grove zeezout is een smaakmaker voor veel gerechten. Heerlijk als marinade voor vis bijvoorbeeld. Als zoutwateroplossing ook ideaal als aanvullend mineralencomplex. N.B. Niet geschikt voor navulling in zoutmolen.
Zuiver zeezout, zonder enige bewerking
Dit vochtig Keltisch zeezout uit de Franse Guerande is het meest natuurlijke zeezout dat je kan vinden. Het ondergaat geen enkele bewerking. Het is ongewassen, ongeraffineerd en volledig vrij van additieven. Hierdoor behoudt Keltisch zeezout haar complexe, volle smaak en natuurlijke vochtigheid. Kortom: natuurzuiver zeezout zoals je het nergens anders vindt.
Handmatige zoutwinning volgens Keltische traditie
Zoutwerkers in de Franse Guérandestreek oogsten het zeezout volgens dezelfde methodes als hun Keltisch voorvaders. In de zomer, bij hoog tij, overstromen de eerste zoutpannen, de vasières, met zeewater. In die eerste bekkens komt het zeewater tot rust en bezinken allerlei plantendeeltjes en zandkorrels. Daarna stroomt het zuivere zeewater naar een tweede bekken voor opslag en verdamping door de zon. In een derde type zoutpan, de œillet, wordt het vochtig zeezout dan met de hand opgeschept. Het ondergaat verder geen enkele bewerking.
Natuurlijke zuivering
Vooraleer het zeewater in zoutpannen terecht komt, stroomt het door een reeks brakke kleimoerassen langs de Bretoense kust. Die moerassen hebben een zuiverende werking. Microben in de moerasklei neutraliseren onzuiverheden in het zeewater.
Natuurlijke mineralen en lager natriumgehalte
Keltisch zeezout combineert natuurlijke mineralen uit de zee met mineralen uit de klei langs de zoutpannen. Dit zorgt voor zeezout met een licht grijze kleur. De interactie van het zeewater met de zure klei zorgt ook dat het natriumchloridegehalte van het zeewater lichtjes daalt. Hierdoor bevat Keltisch zeezout minder natrium dan andere soorten zout. Omdat het geen enkele bewerking ondergaat, blijven alle gezonde voedingsstoffen in Keltisch zeezout bewaard.
Sel gris is niet alleen voor menselijke consumptie geschikt. Ook dieren hebben baat bij extra mineralen door toevoeging van dit keukenzout aan het voer of het drinkwater. Of gebruik het als bemesting voor kamer- of tuinplanten of om de grond te mineraliseren. Zelfs als tandpasta wordt Sel gris toegepast.
Het zout is natuurzuiver, ongeraffineerd, mineraalrijk (o.a. magnesium, calcium en ijzer)
Het is vochtig zeezout (ca 6 à 7% vochtig zeezout).
Wat is een Sole?
Een Sole is een mineraalrijk zoutwater. Door het drinken van een “Sole” krijgt je lichaam vele mineralen binnen die een heilzame werking hebben.
Een Sole maken is erg makkelijk. Vul een klein glazen potje met 1/3 grof Keltisch zeezout en 2/3 (bron) water. Schud het mengsel en bewaar het op een donkere en koele plaats. Voeg dagelijks een theelepel van de Sole toe aan een glas water. De Sole zal stimulerend werken en bovendien, ingenomen voor het ontbijt, de spijsvertering op gang brengen..
Zeezout in bad
Keltisch zeezout heeft ook een prima werking in bad. Het is een echte zee-ervaring waarbij de vele mineralen in ket zeezout een gezondheid bevorderende werking hebben en ook nog eens een krachtige werking hebben bij een geïrriteerde huid. Doe ca 300 gram grof Keltisch zeezout in bad, of ca 100 gram in een voetenbad.