€3,65
Ingredienten: gedroogd zeewier ( Porphyra spp Porphyra is het Griekse woord voor ‘paars ) *Van biologische oorsprong Herkomst: Zeewier geteeld in het Noordwesten van de Pacifische oceaan. De thallus (tak met bladeren) is bladvormig met rafelige, brede (tot 20 cm in doorsnede) maar dunne bladeren (slechts één cellaag dik). Deze variëren in lengte van 5 tot wel 45 cm. Het zeewier lijkt op een latex elastisch vel, het is onregelmatig van vorm en dun maar stevig. Het heeft een regenboogkleurige verschijning. Het wier zit in het midden vast aan de ondergrond. Het wier kan periodes van droogte doorstaan en groeit weer verder als het nat wordt. Wist je dat nori in Wales traditioneel gezien wordt als een lekkernij "Welsh laverbread". Dat is eigenlijk gepureerde nori die vooraf is gekookt en heeft dus niets van doen met brood. Maar wist je ook dat nori "ceremonie", "leer" en/of "riten" in het Japans betekent. Nori is ook een afgeleide naam, bijvoorbeeld van de naam Norachiki. Nori is ook het woord voor zeewier. Smaak: Zoet met een licht gerookte, vlezige of olijfachtige smaak. Het heeft ook wel wat weg van gedroogde paddenstoel. Gebruik: Week de nori 5 minuten in voldoende water, kook het 15 minuten of voeg het toe aan het kookvocht van je groenten, rijst, pasta. Nori neemt 6 keer in volume toe. Nori vlokken kan je gedroogd strooien over je gerecht bijvoorbeeld over salades. Je kunt ze bakken/ roosteren als snack of als kruiden gebruiken met vlees- en visgerechten. Het wordt ook gebruikt in soepen, sauzen, roereieren, kroketten, pasteien of pasteitjes stoofschotels enz... Ook wordt nori gedronken als thee. Nori is een roodwier en een goede bron van eiwitten, vitaminen, mineralen en bevat weinig natrium. Recept: Nori Algemeen: Bij dagelijks gebruik is de aanbevolen maximale dosering ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag. AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN Bewaar op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘ten minste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering. Composteerbaare folie De composteerbare folie wordt gemaakt van cellulose uit hout. Doordat dit 100% composteerbaar is kan het product na gebruik weer als voeding dienen voor nieuwe gewassen volgens het cradle to cradle principe. De folie is stevig, olie-, vocht- en diepvriesbestendig, geschikt voor gebruik tot 40°C en heeft een heldere, transparante uitstraling. De folie die Porto Muiños gebruikt is een duurzaam alternatief voor milieubelastende plastic producten en zijn gecertificeerd voor composteerbaarheid, zowel industrieel als GFT, volgens de EN13432, hetgeen betekent dat het volledig afbreekt tot CO₂ en water in een maximale periode van 12 weken Nori en vitamine B12? Mooi recent onderzoek uit Taiwan waarin de goede opname van vitamine B12 uit nori zeewier bij vegetariërs aangetoond wordt. https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7325 GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE PER 100 gram Energie 222 kcal / 928 kJ Vetten waarvan verzadigd 2,7 g 1,8 g Koolhydraten waarvan suikers 7,3 g 0 g Vezels 26 g Eiwitten 29 g Zout 1,8 g 100 g gehydrateerd bevat 1217 µg jodium (811% RI)