Ingrediënten: Zeewier* (wakame/Undaria pinnatifida, zeespaghetti/Himanthalia elongata, zeesla/Ulva spp.), water, ui*, extra vergine olijfolie*, zonnebloemolie*, ciderazijn*, wijnazijn*, knoflook*, zout, oregano*, peterselie*en specerijen*. *Ingrediënten van biologische oorsprong.
Herkomst: Biologische Chimichurri zeewier salsa is een saus en/of marinade, die oorspronkelijk, uit de Argentijnse en Uruguayaanse keuken komt. Het zeewier in de Chimichurri is met de hand geoogst in de natuurlijke omgeving van het wier aan de kust van Galicie (Golf van Biskaje en Portugese wateren).
Wist je dat de naam zou afkomstig zijn van 'Jimmy McCurry', een Ier uit de 19e eeuw die zich inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd en die volgens zeggen de eerste was die deze saus zou hebben bereid. Omdat de naam 'Jimmy McCurry' moeilijk was uit te spreken door de lokale bevolking werd het verbasterd tot 'chimichurri'.
Er doen nog andere verhalen de ronde over de oorsprong van de naam, waarvan de meest waarschijnlijke is dat het een verbastering is van de Baskische frase tximitxurri.
Smaak: fris en zuur
Gebruik: De basis bestaat puur uit olie en azijn waaraan fijn gesneden ui, knoflook en diverse kruiden en specerijen als tijm, peper, oregano, laurier en bieslook zijn toegevoegd. De Chimichurrie van Porto Muinos bevat daarnaast natuurlijk ook zeewier. Het is ideaal bij (op houtskool) gegrild vlees, vis en zeevruchten. Gebruik het om aardappelen en gestoomde, gekookte, geroosterde of gegrilde groenten te bereiden. Eet het met gerookte zalm, met gekookte zeevruchten of bij een salade van tomaat en mozzarella.
Recept: In het kookboek Zeewier & Co vind je vele recepten om chimichurrie te gebruiken.
AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN
Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in koelkast maximaal 5 dagen. Consumeer vóór de ‘ten minste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat.
Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis en kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten.
VOEDINGSWAARDEN | PER 100 G |
Energie (kj / kcal) | 821 / 199 |
Vetten (g) | 20 |
waarvan verzadigde vetzuren (g) | 2,7 |
Koolhydraten (g) | 2,7 |
waarvan suikers (g) | < 0,5 |
Vezels (g) | 2,3 |
Eiwitten (g) | 1,1 |
Zout (g) | 1,4 |