Ingrediënten: Quinoa wit* 46%, quinoa rood* 26%, quinoa zwart* 26%, kelp* (kombu) 2% van biologische oorsprong.
Herkomst: Quinoa kent zijn oorsprong in het Andes gebied in Zuid-Amerika. In Bolivia en Peru wordt relatief veel verbouwd.
Wat is quinoa? (uitgesproken als kien-wah). Quinoa is een oud gewas/plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De zaadjes zijn wit, rood of zwart van kleur. De plant kan tussen 60 centimeter en 2 meter hoog worden en wordt maar één jaar oud. In Nederland is quinoa ook wel bekend als gierstmelde.
Wist je dat Quinoa geen graan is. Maar het wordt wel een pseudograan genoemd. Een pseudograan is een gewas dat op dezelfde manier geteeld wordt als graan. Ook worden de zaden op dezelfde manier gebruikt. Quinoa wordt tegenwoordig ook in Nederland geteeld.
Smaak: Het ziet eruit als couscous, is zo veelzijdig als rijst, maar kent een rijkere, meer nootachtige smaak. Quinoa wordt ook wel het wondergraan genoemd.
Gebruik: Quinoa is ook bij uitstek geschikt voor een heerlijk frisse salade. Quinoa salade kun je bijvoorbeeld maken als bijgerecht, maar is op warme zomerse dagen ook heerlijk als maaltijd. Of gebruik het in plaats van rijst omdat het meer eiwitten bevat dan tarwe, rijst of aardappel. Het is bovendien glutenvrij. Maar ook, als muesli, in kokosyoghurt is het een welkome afwisseling. Dus vervang de muesli, rijst en/of andere granen/koolhydraten, nu door de Biologische Quinoa van smaakt. Net zo makkelijk in gebruik.
Quinoa zit boordevol vitamines en mineralen, is rijk aan ijzer en magnesium en bevat ook veel eiwitten.
Recept: Quinoa
LET OP: Kan sporen bevatten van schaaldieren, vis, pinda’s (aardnoten), noten, sesamzaad, weekdieren.
Algemene Voedingswaarden per 100 g:
Energie: 1578 kJ / 377 kcal
Vetten: 5,7 g
waarvan verzadigd: 0 g
Koolhydraten: 65 g
waarvan verzadigd: 0,99 g
Vezels: 6,3 g
Eiwitten: 14 g
Zout: 0,12 g
Jodium: 8660 µg